Sanarasismia?

Jossain vaiheessa Suomessa rupesi kuulemaan termiä ”ikärasismi”. Etymologi minussa ihmetteli: siis mitä, korreloiko ihmisten ulkonäköön liittyvä syrjintä jotenkin syrjijän iän kanssa? Tai no, en oikeasti ihmetellyt – paitsi ehkä periaatetasolla – sillä merkitys kävi ilmi kontekstista. Kieliä taitavana jonkin verran on tosin aina häirinnyt ’epäkorrekti’ käyttö – rasismihan tarkoittaa ei vain syrjintää, vaan spesifisti rotusyrjintää (kielen tasolla, ja etymologisesti – sana esiintyy englannin kielessä ainakin vuodesta 1926, kenties lainana ranskasta, jossa racisme esiintyi jo 1902). Mutta siis tällöinhän ”ikärasismi” on varsin omituinen yhdyssana – ja mikä vika on ”ikäsyrjinnässä”? Ja miten ylipäätään ”rasismi”-sanasta on tullut yhdyssanojen rakennuspalikka joka tarkoittaa yleisesti syrjintää?

Viime viikolla havahduin tajuamaan, että ”rasismi”-sanahan on etymologisesti läpinäkymätön suomen kielessä. (”Rasismi” on johdettu sanoista engl. ”race”, ’rotu’, + ”-ism”, ’ismi’ (och samma på français); suomessa taas ei ole ”race”sta juontavaa sanaa, vaan ”rotu” juontuu venäjän ”rod”-sanasta, joten emme välttämättä yhdistä yhtenä pakettina suomeen lainattua ”rasismia” rotuun). Tämä yksistään riittänee selittämään sen produktiivisen käytön. Googlailemalla selviää, että ”ikärasismin” lisäksi on sittemmin keksitty ainakin ”sukupuoli-”, ”kieli-”, ja jopa ”aluerasismi”. (”Sanarasismista” ei tullut kuin pari osumaa.) Mutta kaiken huippuna on ”roturasismi”! Siis ’rotu-rotusyrjintä’! O tempora, o mores..

No, kuinka monta näistä ja muista vastaavista sanoista on syntynyt leikillä, ja kuinka montaa näistä sanoista käytetään ironisesti, en tiedä.

..Tästä ilmiöstä tulee mieleen ”Vantaanjoki River”-tyyppiset käännetyt nimet. Mutta siinä taitaa olla kyse toisesta asiasta – etymologisen läpinäkymättömyyden sijaan käännöspulma: kuuluuko maantieteelliset kuvaukset nimien osana kääntää vai ei? Jos Vantaajoki on oikeammin River Vantaa, mites sitten Lippajärvi? Seinäjoki? Tai Joensuu? No, Rivermouthista ehkä toiste enemmän…

Jätä kommentti

Kategoria(t): Samuli Kaislaniemi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s