A B C D E L I

Asuinlähiöni juna-aseman vieressä on ABC!-huoltoasema. Huoltoaseman kylteistä ja mainoksista moni käyttää englantia, tai on pelkästään englanniksi:

”CarWash”
”Breakfast all day”
”Deli”

Bensapumppujen yllä sentään lukee ”Maksu kassalle” eikä ”Pay inside” (tai ”Pay at till”). Mutta miksei kylteissä lue ”AutoPesu”, ”24h Aamiainen” (tms.), ja … ja mikäs tuo ”deli” nyt onkaan suomeksi. Hetkinen, mistäs se tulee englantiinkaan?

”Deli”-alkuisia sanoja englannissa on reilusti: delicious varmaan liittyy jotenkin ”deliin”, delight, delicate, delicacy samoin, mutta deliver, delirium, delinquent, delimited varmaan eivät niinkään. Latinastahan kaikki nuo: de-etuliite on alunperin erittäin monikäyttöinen adverbi ja prepositio. ”Deli”-alkuiset sanat tosin eivät kaikki tule samasta juuresta, kuten tuosta sanalistasta näkyy. Ei siis ihme, jos ”delin” etymologia ei ole heti selvä.

Kuten usein englanninkielisissä sanoissa, jäljet johtavat Ranskaan. Tosin mutkan kautta: sanakirja kertoo, että ”deli” on lyhennetty sanasta delicatessen, joka tarkoittaa ’herkkuja’, ja myös niitä myyvää liikettä eli ’herkkupuotia’. Sana on lainattu englantiin saksasta tai hollannista 1800-luvun lopulla. Ranskassa taas délicatesse on merkinnyt herkkua ainakin 1600-luvun lopulta. (Hmm, sanan leviämistä saksaan ei varmaan haitannut että sen voi nähdä koostuvan osista ”delikat” + ”essen”, ’herkku’ + ’ruoka’!). Delicatessen alunperin lainattiin englantiin muodossa delicatessen shop/store. Mutta kiinnostavinta tässä lainassa on, että lainaus tapahtui Amerikassa eikä Englannissa. Termin lyhennyskin tapahtui Jenkeissä, deli esiintyy 1950-luvulta nykyisessä merkityksessään – herkkupuoti, josta voi ostaa vaikka eväsleivän ja kahvin, yleensä mukaan. (Google Ngramsistä näkyy että deli alkoi yleistyä amerikanenglannissa vasta vuoden 1980 jälkeen, ja brittienglannissa vasta 1990-luvulla; ja että termi on reilusti yleisempi amerikanenglannissa).

Jahas, eli ”deli” kuulunee samaan joukkoon amerikkalaisen kulttuurin maailmalle levittämiä käsitteitä ja termejä kuin donitsi, pizza ja latte – eiväthän nämä ole sinänsä amerikkalaisia asioita, mutta levityskanavana on toiminut USA (näin ainakin oletan asiaa sen kummemmin penkomatta).

Mites sitten suomessa? Luulisin, että ”delejä” on ollut ainakin 90-luvulta saakka – Googlen avulla löytyy jotain osumia 90-luvun lopulta. Sanan leviäminen arkikäyttöön taas vaatisi yleistymistä tavalla, jonka jokin ketju voi antaa – kuten nyt ABC! Ketjun verkkosivuilta selviää, että ABC-Delejä on 14, ja että lähi-ABC:ni Deli onkin ensimmäinen lajiaan, ja avattu vuonna 2007.

deli
Mutta miksi ”deli”? Miksei ”kahvila” – tai miksei ainoastaan tuo ”Kahvibaari”, kuten kuvassa? Kai siinä on se ameriikanviehätys. Sanavalinta myös heijastaa kohtalaisen universaalia tapaa tehdä tavallisista asioista houkuttelevampia käyttämällä niistä lainasanoja. Sanan ei ehkä vielä oleteta kuuluvan jokaisen sanavarastoon: tuon ABC:n rakennuksen kyljessä lukee myös ”Kahvibaari”. Ja ABC:n ”Deli” on myös brändäystä – huoltoaseman mainostolpassa esiintyy vain kolme tekstiä: ”ABC!”, ”CarWash”, ja ”Deli”. Mutta ketjun verkkosivuilla selitetään ”Delien” olevan aika lailla muuta kuin pelkkiä herkkupuoteja tai edes kahviloita. Itse asiassa minä väittäisin, että tässä yhteydessä ”delin” alkuperäinen ’herkkukauppa’-merkitys on jo tyystin kadonnut – niin hyvää kahvia ja munkkia kun huoltoaseman kahvilasta voikin saada, niistä on kuitenkin pitkä matka Anton & Anton-tyyppisiin todellisiin deleihin.

2 kommenttia

Kategoria(t): Samuli Kaislaniemi

2 responses to “A B C D E L I

  1. Niina Hietalahti

    Erinomainen kirjoitus! Viime viikolla juuri puhuin tästä asiasta, että suomalaisten käsitys delistä on muoviin pakattu kolmioleipä -tyyppinen pikaruokatarjonta. Pahuksen ABC, taas!

    • Kiitos! Ei ne kaikki kolmioleivät huonoja ole (nykyisin!), mutta Suomessa ei oikein ole voileipäkulttuuria deli-tyyliin. Yksittäisiä liikkeitä toki saattaa löytyä – tietäisi vain, mistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s