Hevonen nimeltä Terrorist

Kymmenisen vuotta sitten tarkastelin artikkelissani terrorist-sanaa kahden tietotoimistojätin, AP:n ja Reutersin, uutisraporteissa. Syyskuun 11. päivän pommi-iskujen jälkeen mediassa oli virinnyt kiivas keskustelu siitä, millaisia sanoja näistä iskuista ja niiden tekijöistä ylipäänsä tulisi tai saisi käyttää. Reuters oli heti alkuun suututtanut amerikkalaiset julistamalla, että Reutersin toimittajia on kehotettu välttämään terroristiksi leimaamista: ”We all know that one man’s terrorist is another man’s freedom fighter”, Reuters perusteli. Närää herätti myös se, että toimittajat usein – ehkä välttääkseen tuon kiistanalaisen terrorist-sanan käytön – korvasivat sen lyhyemmällä sanalla terror, joka esimerkiksi hyökkäykseen yhdistettynä (terror attack) ei niinkään ’leimannut’ tekijöitä, mutta monien mielestä oli lietsomassa epämääräisen pelon ilmapiiriä.

Kun jokin aika sitten aloin etsiä vanhoja AP:n ja Reutersin uutissähkeitä 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alkukymmeniltä, yhtenä mahdollisena tutkimusaiheena tuli heti mieleen terrorist-sana. Siis mitä ja miten tuohon aikaan uutisoitiin ”terroristeista”? Mutta ensin piti tietysti päästä käsiksi noihin vanhoihin uutisraportteihin. Pienen selvittelyn jälkeen ilmeni, että alkuperäisiä uutistoimistosähkeitä en ainakaan tällä hetkellä saisi käyttööni. Toisaalta kuulin, että vanhoissa sanomalehdissä julkaistuja uutistoimistojen juttuja löytyisi suhteellisen pienellä vaivalla esim. sähköisestä ProQuest-tietokannasta. Useimmiten tuon ajan lehdissä on lähteetkin merkitty selvästi, mutta mitään kovin kattavaa aineistoa ei varmaan pysty keräämään.

Sitten vain terroristia etsimään! Brittiläisen Reutersin sähkeitä hain etupäässä The Manchester Guardian –tietokannasta. 1800-luvulta sain saaliiksi vain neljä sähkettä, nekin vuosilta 1881 ja 1882. AP:ltä ei löytynyt yhtään 1800-luvun sähkettä, vaikka yritin erilaisilla kombinaatioilla niitä hakea: terrorist and Associated Press, or by the Associated Press correspondent, or AP, jne. Mahdollinen syy tähän AP-sähkeiden puutteeseen valkeni jonkin ajan kuluttua. Muistin, että 1800-luvun loppupuolella eurooppalaiset uutistoimistot Reuters, Havas ja Wolff olivat liittoutuneet yhteen kartelliksi, joka vuosikymmenien ajan valvoi rautaisella otteella ulkomailta lähetettäviä uutisia. Amerikkalaisen AP:n oli pysyttävä omassa maassaan. AP tosin alkoi kapinoida kartellia vastaan 1900-luvun alussa, joten jo vuoden 1905 amerikkalaisista lehdistä löytyi muutama AP:n lähettämä ulkomaanjuttu terrorist-hakusanalla.

Ajattelin kuitenkin vertailun vuoksi hakea terroristia ilman AP-viitettä New York Times  ja Washington Post –lehdistä. Tuloksena oli lähes 100 osumaa 1800-luvun jälkipuoliskolla. Vuosisadan vaihteen tienoilla huomioni kiinnittyi urheilujuttujen suureen määrään. Otsikoista päätellen kyse oli hevosurheilusta ja siihen liittyvästä vedonlyönnistä. Ja siellä tosiaan oli ”terroristikin” joukossa: hevonen nimeltä Terrorist. Vaikka kyse ei ollut AP:n sähkeestä eikä muutenkaan mahdolliseen tutkimukseen liittyvästä materiaalista, en voinut olla selvittämättä, millainen tämä Terrorist oli. Yhden ilmeisesti merkittävän voiton yhteydessä (Washington Post 25.11.1898) kerrottiinkin, että Terrorist oli ”hyvä kilpahevonen”, a bay gelding (eli punertavanruskea ruuna, kuten Googlen avulla sain selville). Nimeä voi pitää perinteikkäänä, sillä isä oli nimeltään Terrifying. Aika pelottava ’perhe’ siis!

En pitänyt mitenkään todennäköisenä, että nykypäivän kilpahevoselle annettaisiin nimeksi Terrorist, mutta googlasin silti ”horse racing terrorist”. Osumia tietysti tuli (yli 55 miljoonaa tulosta), mutta en löytänyt ainakaan ensimmäisiltä sivuilta yhtään ’terroristihevosta’. Jotkin osumat viittasivat tiettyjä hevoskilpailuja uhkaavaan terrorismiin, mutta luultavasti useimmissa ei näiden kahden välillä ollut minkäänlaista yhteyttä. Kokeilin sitten, esiintyisikö se lyhyempi, uutistoimittajien suosima sana terror kilpahevosten nimissä. Haku ”horse racing terror” tuotti ’vain’ vajaat 10 miljoonaa osumaa, mutta heti näkyi, että terror  löytyi useiden hevosten nimistä: Hammers Terror, Tiernan’s Terror, Reign of Terror, Midnight Terror, Economy Terror, Grand Terror, Gold Terror, Terror to Love, jne. Olin aina pitänyt terror-sanaa yksinomaan negatiivisena, mutta ilmeisesti se voi herättää  positiivisiakin mielleyhtymiä, varsinkin kun puhutaan kilpailemisesta. Hevosten omistajat varmaan näkevät mielessään, kuinka tällaiset ’Laukkaratojen Kauhut’ kulkevat voitosta voittoon kilpakumppanien pelonsekaisen kunnioituksen saattelemina…

Lopuksi pieni näyte Reutersin 1880-luvun terroristiuutisoinnista. Otsikkona oli ”The Nihilist Trial”, tapahtumapaikkana Pietari (The Manchester Guardian/Reuter’s telegrams 27.2.1882):

Tenecka, an entirely uneducated man, replying to the Judge, said he belonged to the Terrorist Party. On being called upon to explain what he meant by “Terrorist,” he was unable to give any answer.

Kymmenen vuotta sitten todistelin tutkimuksessani, että terroristi AP:n ja Reutersin raporteissa esitetään usein epämääräisenä uhkana, eikä niinkään väkivaltaisena toimijana.

En ole vielä tarkemmin tutustunut vanhoihin uutistoimistosähkeisiin, joten en osaa sanoa, korostettiinko silloin vielä terrorismin pelkoa ja uhkakuvia, mutta terroristin merkityksen epämääräisyys näytti olleen kiinnostava puheenaihe jo yli 130 vuotta sitten.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Maija Stenvall

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s