Terassille vai patiolle?

Vastikään kerrostalosta paritaloon muuttaneena olen joutunut pohdiskelemaan itselleni aiemmin vierasta termistöä. Suomessa kai yleisesti kutsutaan pihalle rakennettua usein laudoitettua tasannetta terassiksi, joskus myös patioksi, tosin omaan korvaani patio kuulostaa hienostelevalta.

Sana terrace on Oxford English Dictionaryn verkkoversion mukaan alunperin ranskasta (jo 1100-luvulta) ja tarkoittaa englanniksi seuraavaa:

A raised level place for walking, with a vertical or sloping front or sides faced with masonry, turf, or the like, and sometimes having a balustrade; esp. a raised walk in a garden, or a level surface formed in front of a house on naturally sloping ground, or on the bank of a river, as ‘The Terrace’ at the Palace of Westminster.

OED:n määritelmässä korostuvat merkitykset penger ja tasanne. Löysin verkosta käytännönläheisemmän selityksen sanalle:

Terraces are structures that are most commonly found in buildings or multiple storied houses. These are flat, fully supported space on upper floors that allow room for people to walk, sit and various other activities.

Tämän ns. tavismääritelmän mukaan suomalaispihojen terassit eivät englanniksi olisi terasseja ollenkaan, koska ne ovat maanpinnan tasalla, eivätkä ylemmissä kerroksissa (on upper floors).

WSOY:n suomi-englanti-suomi sanakirja (2005) suomentaa terrace-sanan näin:

1 terassi; kattoterassi 2 penger, tasanne.

Olinkin jo unohtanut kattoterassin (englanniksi roof-top terrace), se on ilmaisuna ainakin täsmällisempi kuin pelkkä terassi. Entä sitten terassiparveke, mikä se sitten olisi? Asuntoilmoituksia ahkerasti selanneena luulen sen olevan terassin ja parvekkeen välimuoto. Isompi kuin parveke, mutta muuten parvekkeen kaltainen uloke, joka ei ole kattoterassi. Löysin myös termin ”terrace balcony” Istanbulissa sijaitsevan hotellin mainoksesta, mutta sanayhdistelmä ei taida olla ihan luontevaa englantia (korjatkaa jos olen väärässä).  Pikemminkin suomen kielessä voi olla tarpeellista tehdä ero terassin ja parveketerassin välillä, koska terassi viittaa usein piha-alueen maanpinnalle rakennettuun tasanteeseen, jossa on mukava grillata ja ottaa aurinkoa, kun taas parveketerassi tarkoittaa korkeammalla sijaitsevaa rakennelmaa (jossa voi myös grillata ja ottaa aurinkoa).

Entä sitten patio ja ne hienostelijat, jotka sanaa käyttävät? OED:n mukaan espanjankielestä lähtöisin oleva patio (1400-luvulta) tarkoittaa erityisesti espanjalais- ja meksikolaiskotien sisäpihaa (”In a Spanish or Mexican house: a roofless inner courtyard open to the sky”) ja toiselta merkitykseltään nimenomaan niitä suomalaispihojen terasseja:

A paved roofless area adjoining and belonging to a house; esp. a garden terrace.

Toisaalta OED viittaa patioon sanalla “garden terrace” eli suomalaisten käyttämä terassi ei lopulta taidakaan olla virheellinen − onhan kyseessä pieni koroke (usein parin laudan korkuinen). WSOY:n sanakirja antaa myös patiolle seuraavat suomennokset: terassi, pihakiveys. Vaikuttaa siis näiden todisteiden valossa siltä, että patio-sanaa ei ole pakko käyttää, vaan terassi sopii tähän tarkoitukseen mainiosti.

Entä sitten veranta, mikäs se olikaan? Englanniksi sana kirjoitetaan veranda tai verandah ja sanan alkuperä on mielenkiintoisesti Intiassa. Määritelmä on OED:ssa seuraavanlainen:

An open portico or light roofed gallery extending along the front (and occas. other sides) of a dwelling or other building, freq. having a front of lattice-work, and erected chiefly as a protection or shelter from the sun or rain.

WSOY:n sanakirja kääntää sen verannaksi tai kuistiksi. Määritelmä eroaa olennaisesti terassista ja patiosta, koska verannalla tai kuistilla on katto. Vanhoissa pitsihuviloissa kuistilla tai verannalla tarkoitetaan nimenomaan lämmittämätöntä lisäosaa, jossa on siis seinätkin.

Joku muukin on näitä miettinyt, löysin verkosta ketjun, jossa keskusteltiin nimenomaan pation, terassin, kuistin ja verannan eroista.  Luettuani ketjun tunsin meneväni enemmän sekaisin; joidenkin mielestä kuistilla ja verannallakin on jotain eroa, mutta itse ajattelin yhä edelleen niputtaa nämä kaksi sanaa yhteen. Helppoahan tämä oli sittenkin. Terassille vaan, joko omalle tai naapurin tai vaikka jonkin ravitsemusliikkeen. 🙂

9 kommenttia

Kategoria(t): Maura Ratia

9 responses to “Terassille vai patiolle?

 1. Siinä missä monille ”patio” tuntuu hienostelulta, oululaisena ”lähekkönää terassille istumaan?” on lievää hienostelua verrattuna ”lähekkönää patiolle istumaan?” -kyselyyn. Olisi kiva tietää, mistä ”patio” on tullut oululaiseen arkikieleen. Liekö täällä joskus ollut espanjalaisia merimiehiä, jotka toivat mukanaan myös sanan?

 2. Mielenkiintoista! Kiitos kommentista, minulla ei olekaan oululaisia tuttuja ja ”patio” todella kuulostaa korvaani hienostelulta tai ainakin vierasperäisemmältä sanalta kuin ”terassi”. Hypoteesi espanjalaisista merimiehistä on hauska, muttei varmaankin mahdoton. Tai olisiko oululaisissa ollut paljon Espanjan matkaajia, esim. Aurinkorannikolla eläkepäiviään viettäviä? Tästä olisi kiva kuulla lisää, etenkin oululaisilta.

 3. 1970-luvun alkupuolella Oulussa ravintola Rauhalan (Kesäleski-kesäravintolan) iso sisäpiha nimettiin Rauhalan Patioksi. Tämän perästä oululaiset menevät aina patiolle, kun muualla mennään terassille.

 4. Tämä taisi selvittää asian! Kiitos tiedosta. On tainnut olla aika legendaarinen paikka, kun on jäänyt sana noin vahvasti kieleen elämään.

 5. Paluuviite: Varieng vastaa: Olut = Ale? | Kielen kannoilla

 6. Johna529

  Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your weblog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I am hoping you write again soon! eddeeeffafeg

  • I’m glad to hear that you’ve enjoyed it! I myself haven’t been active lately, but other people have certainly done their share. So you read Finnish then? Just being curious…

 7. mrsgunsoul

  Aivan loistava kirjoitus! Saatiin vihdoin tietoomme että mikä tuo meille tähän asti ”etupartsina/etuparvekkeena” kutsuttu osa kämppäämme on. 😀 Asutaan luhtitalon toisessa kerroksessa, jossa on etuoven edessä juurikin tuollainen täysin tuettu, katoton ja tavallista parveketta huomattavasti suurempi uloke. Eikä edes vuokrailmoituksessa lukenut siitä mitään että mikä se olisi nimeltään ollut, niin sitä ollaan kyllä pohdittu ja kovin!

 8. Hienoa! Terassiparvekkeeltahan tuo kuulostaa. Tosin sanana on kohtuuttoman pitkä, lyhennys olisi kiva, mutta mikä se voisi olla… tepa? Ehkei sittenkään :-). Taitaa olla terassiparvekkeet sen verran harvassa, ettei niin suurta tarvetta lyhenteelle ole. Toivottavasti asia tulee vielä muuttumaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s